Cara tukar logo blogger or Favicon anda

Diambil bulat2 dari Jombinabelog dan edit sket2 untuk rekod diri sendiri bila nak tukar satu hari nanti. Arms sedang mencari cara nak buat jpg dan gif sendiri, buat masa ini pakai yang sedia ada dari glitter graphic. Kalau arms dah tahu camner nak buat nanti arms update disini... cheers!

Apakah favicon? lihat gambar di bawah:


sebelum:

selepas diletakkan favicon:

Favicon adalah icon kecil yang muncul di sebelah url blog anda pada menu bar. Menarik kan? cara nak tukar favicon ni senang je, ikuti tutorial di bawah:

1) Sign in akaun blogger anda

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod
</head>

4) Kemudian copy dan paste kod di bawah sebelum kod </head> yang anda cari di langkah 3 tadi
<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x icon'/>

<link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>

Nota:
Pada ,URL gambar, masukkan url gambar favicon yang korang nak.

Contoh, rupa kod korang akan jadi macam ni:
<link href='"http://dl10.glitter-graphics.net/pub/459/459830qyqjkq81to.gif' rel='shortcut icon' type='image/x icon'/>

<link href='"http://dl10.glitter-graphics.net/pub/459/459830qyqjkq81to.gif' rel='icon' type='image/x-icon'/>

</head>


5) Klik preview, jika tiada error, klik save.

P/S : Terdapat banyak favicon yang korang boleh pilih. Kat bawah disediakan beberapa favicon. Just copy url dan gantikan dalam kod tadi.

http://dl10.glitter-graphics.net/pub/459/459830qyqjkq81to.gif


http://dl6.glitter-graphics.net/pub/440/440576q8wrax7se2.gif

http://dl8.glitter-graphics.net/pub/1008/1008838wybxuht5da.gif

http://dl8.glitter-graphics.net/pub/434/434518xlbzh5vtds.gif

http://dl.glitter-graphics.net/pub/1008/1008951xbh88shb03.gif


http://dl3.glitter-graphics.net/pub/1040/1040193nacd9v14uy.gif

Dan banyak lagi, korang search je kat sini glitter-graphics.com
Selamat mencuba! :)