Black Canyon Coffee Review - Fantastic

Sekarang ni hampir setiap minggu kami satu family berjalan ke Jusco Bukit Tinggi. Bukan apa, itula tempat yang paling dekat dengan rumah kami. Biasanya kami pergi untuk makan, sebab mama ni kan 'rajin' masak....

Di Jusco Bukit Tinggi ni ada satu restoran faveret mama denganl abah..kedai masakan ala thai. tomyam berapi yang mantopp!!!! Raniah kalau dekat dalam restoran ni mulala melonjak sana sini, seronok..... Kalau sesiapa yang lalu Black Canyon Coffee outlet, mama cadangkan cuba. memang puas hati...

















- Posted using BlogPress from my iPhone

WW - Seoul Gardern. .Yummy!!!!

Berhuru hara di MOA KPOP 2011


Sabtu lepas, 3/12/2011 mama dengan abah terpaksa tinggalkan Raniah dekat rumah Omma….Huhuhu, sangat jaranglah kami berjalan-jalan tak bawak si comel itu. Tapi sebab kali ini kami tak dibenarkan bawa, terpaksa jugalah kami tinggalkan dia. Huhuhu…. Tapi mak lang dia dah pesan, sila enjoy yer, tak payah risaukan dia…. Uhuhuhu (lagi sekali). Tapi bila difikirkan, agak lama juga kami tak berdating berdua.. Ngeeh (^___^) Naik motor pulak tu........ (Sengih lebar lagi....)
Kemana sebanrnya kami pergi? Hehehe, sebenarnya Jumaat tu mama dapat email dari Groupon, ada offer 50% utk tiket Konsert MOA KPOP 2011 in Malaysia dekat stadium MBPJ, Kelana Jaya. *Wink* *Wink*…. Sukanye saya. Kenapalah dia tak buat offer untuk 2PM... Chansungggg!!!!!! Bergaduh-gaduh jugak la dengan abah nak beli Rock Zone (RM241.50) atau Royal Zone (RM191.50). Abah berkeras nak beli Rock Zone *pengsan*, nak tengok muka Suzy (Miss A) dekat. Oh ya, sebelum mama terlupa, artis malam tu adalah…..
Tak pernah tahu pun kumpulan ni nyanyi lagu apa......

Vic Ummmaaaaa!!!!!!

Suzyyyyy................

Erkkkk!!!!!! (Berdarah hidung!)

Hahaha…. Best tak? Tapi disebabkan kami terlewat, tiket Rock Zone habis, jadinya kami beli Royal Zone jelah…. (Sanggup itu…)
Actually, kami bukanlah peminat kipas-susah-mati kumpulan-kumpulan di atas. Minat memang minat, tapi biasa-biasa je. Mama dengan abah pegi pun, sebab mama nak buat research pasal Hanlyu di Malaysia. Ok, nak kata tak ramai tu, ramai la jugak orang, mostly girls la…. Rata-rata nak tengok SuJu perform. So, cerita banyak tak guna, tengoklah picca yang sempat mama snap kat sana menggunakan kamera kokak mama disebabkan DSLR tak boleh bawak masuk……

  
Our tiket......
Muka happy.....


Budak-budak pun ada
 
Miss A....Jauh... Wuahhh....
SuuuJuuuuuu............................
Secara jujur, artis-artis Korea sekarang mostly dikenali sebab sangat terer nyanyi live... Serius , ternganga  nasib baik takder lalat mama dengar Yeesung nyanyi OST Cinderella Stepsister... Bukan apa, dia penyanyi POP, tapi suara dia sesedap 2AM..... Mana boleh lawan 2AM di hati mama. Menyesal giler lambat buat keputusan nak beli Rock Zone, kot tak maybe boleh salam berangan dengan SuJu......
Lain kali kalau ada konsert, nak pegi lagi. Seronok tengok artis nyanyi live, lagi sedap dari recording. Hopefully artis Malaysia dapat ikut contoh Korean artis... 
Media tak banyak buat coverage, bila semalam keluar paper tentang konsert ni, tergelak baca bila dlm artikel tu diberitahu, Kim Hee Chul ada, sedangkan Hee Chul dah masuk military training.... Takder cover pasal Miss A dan B1A4.....
P/S : Seronok sebenarnya dapat tengok gelagat ramai orang..... Respek tengok ibu bapa yang hantar anak-anak ke konsert tersebut... Pada pandangan mama dan abah, walaupun nampak macam sangat menggalakkan anak-anak ke konsert macam tu, sekurang-kurangnya ibu bapa tersebut dapat memantau ke mana anak-anak pergi... Anak-anak zaman sekarang ni bukan boleh disekat kemahuan, lebih baik buat begitu dari kemudian hari dengar anak-anak buat perangai bukan-bukan hanya kerana kita terlalu menyekat kebebasan mereka.... Zaman Rebel lah katakan.....

Luahan hati ini.... Bila dah ada anak, tapi dalam masa yang sama bekerja dan belajar....

Berat sebenarnya hati nak menulis tentang ini. Bukan apa, takut nanti ada yang berfikir bahawa kami tidak ikhlas menjalankan amanah Allah, menjadi ibu bapa. Tidak....Tidak pernah terlintas dalam fikiran kami, malahan, pada kami, Raniah Zawanah merupakan hadiah, amanah yang terindah yang Allah kurniakan kepada kami.

Menjalankan tanggungjawab sebagai ibu bapa, dalam waktu yang sama, bekerja serta menggalas gelaran sebagai pelajar separuh masa  sangat mencabar, adakala sangat melelahkan. Secara jujur, kami berdua sangat kasihan melihat Raniah, apatah apabila hari Rabu, kami berdua ada kelas hingga jam 10.00 malam. Berjumpa dengan little princess bila waktu hampir mencecah tengah malam, dengan tenaga yang hanya berbaki 20 peratus, melihat si kecil itu merengek nak bermain melepaskan rindu, sangat meruntun hati. Kadangkala tanpa sedar, mama 'ter'tinggikan suara, dan kadang-kadang terlelap semasa bermain atau menyusukan dia, sedar2 dia merengek (sambil tepuk2 muka).... Sangatlah kasihan, dan rasa sangat hopeless...... Penat, sedih semua bercampur baur....Kalau setengah keluarga hanya salah seorang belajar, kami ni betul-betul gila, dua-dua bekerja dan belajar..... (Lagi sekali, sian Raniah....) (T_T)

Mama dan abah sekarang ni sedaya upaya cuba menyelaraskan jadual kelas kami. Akhirnya, hanya hari rabu sahaja yang Raniah kena tinggal dengan Opah Yong sampai tengah malam, hari Rabu. Runtun betul hati mama, dahlah hari-hari lain, mama keluar bekerja jam 7.00 pagi dan balik paling awal dapat jumpa jam 6.15 petang, berapa jam saja dapat luangkan masa dengan Raniah........

Tapi, apabila memikirkan, apa yang kami tempuhi ini adalah hanya sedikit cabaran demi menjamin masa depan yang lebih baik (InsyaAllah), mama tetapkan juga hati. InsyaAllah, semoga Allah permudahkan semua, dan Ya Allah, kuatkanlah hati ini untuk meneruskan pengajian yang berbaki lagi satu semester lagi.... 

Mode : Hati tengah rasa macam nak berhenti belajar bila terasa betapa letihnya badan, beratnya kepala otak ni bila nak juggle antara kerja dan assignment...

Update carseat Raniah

Fuh....fuh.... banyaknye habuk kat sini. bersawang sangat....lamanya x mencoret apa-apa kat sini. yelah, bukannya senang mama nak tulis apa-apa sekarang. Bila mood ada, masa pak x der. masa ada, mood pulak x der.

Raniah Zawanah sekarang dah mencecah 10bulan. Alhamdulillah..... Da pandai tepuk tangan, dan peel terbaru sekarang ni, kalau mama dan abah tegur atau marah, dia boleh mendengus dan marah kitaorg blk. lucu dan comel jer, tp sakit perut thn gelak sbb kitaorg x nak klu kami gelak dpn dia, nnt raniah ingat kami suka....terus pulak jadi habit.

Ermmm.... actually mama nak update pasal carseat Raniah. Akhirnya kami berjaya jugak jumpa yang berkenan di hati dan bersesuaian dengan bajet..

Masa pegi penang haritu, mami ila mesej mama bgth mothercare buat sale. Kebetulan ada
mothercare di gurney plaza, mlm tu, lps check up Raniah di Gleneagles medical centre sbb jatuh katil (anak 1st,haruslah daku panik lebey), kami pun bergegas ke gurney plaza. memang mothercare ada sale giler2. tertarik hati tgk safe n sound nuer carseat, harganya rm499, dari RM699. smart pun smart, tapi display set. teruslah reject. Terpandangkan satu lagi carseat, Britax. sangatlah cantik dan smart.... harga asal RM1199, ada diskaun 40%, tinggal RM 700++ membuatkan mama dan abah teruja. nak dekat setengah jam kami tunggu, akhirnya diberitahu juga tinggal display. hampanya mama. akhirnya, decide nak tgk kat KL.

Diskas dgn abah, akhirnya kami putuskan biarlah kami tunggu gaji bulan november baru kami beli. at least ada masa utk kami fikir tentang keperluan, bajet dsb. niat di hati nak terjah mothercare, tiba2 dapat pulak email dari Little Whiz bgth ada warehouse sale, mama apa lagik, terus berdebar-debar. Untuk pengetahuan semua, mama memang suka shopping online kat Little Whoz, murah dan mudah. Tapi disebabkan ada warehouse sale, mama pujuk abah pegi outlet dia di Setia Alam. Malam sblm tu, mama survey website dier dan..... yeay, ada carseat yang menarik dan lebih murah dari Britax. Alhamdulillah.....suka, suka.

Hasilnya, tadaaaa...






Alhamdulillah, x sia2 mama dan abah bersabar, dapat juga kami car seat yang decent untuk Raniah, Halford Lucida Convertivle Carseat, RM 499 after discount. harga asal RM759.
dan...


train utk raniah....

Actually warehouse little whiz ni x derla murah mn, diskaun 20-40% jer. but still ok klu nk cr carseat ngan breastpump dan juga aksesori. berbaloi-baloi....

Rasanya sampai sini je kot yg mama ada idea nk share. Janggal rasanya menaip pki iphone ni. lgpun mengantuk sgt rasanya. harap-harap lps ni mama akan ada masa nak update blog selalu. InsyaAllah. -end-

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Jalan Keris 11,Klang,Malaysia

WW-Teringinnyer......




- Posted using BlogPress from my iPhone

testing

Mencuba berblogging menggunakan apps blog press... hehehe....




- Posted using BlogPress from my iPhone

Short Entry - Raniah Demam

Mama sebenarnya takder mood nak update pasal cuti-cuti kerja di Pulau Pinang. Cuma short update hari ni, sementara Raniah tengah tidor....

Dah 4 hari Raniah demam, suhu asyik turun naik, antara 37 - 40. Mama dengan abah dah ponteng kerja 2 hari, berjaga malam takut-takut Raniah kena sawan sebab suhu terlampau tinggi. Bergilir-gilir lap badan dia untuk turunkan suhu.... Bila suhu OK, dia boleh mengekek-ngekek gelak dan ligat kemain, bila suhu naik balik, terus lembik asyik nak ngempeng. Air masak langsung tak nak. Berulang ke hospital dah naik hari-hari dan pagi ni ada appoinment di SDMC untuk amik darah.

Ada finding mengejutkan, merisaukan dan meluluhkan hati mama dari doktor.... Tapi mama tak nak bagitahu lagi apa dia sampai betul-betul confirm. Cuma mama harap dari kawan-kawan semua, tolong doakan Raniah cepat sembuh dari demam..... InsyaAllah....... 

mode: Nak nangis tengok anak yang tak sihat dan asyik merengek.

Happy Bday Mama!!!!

Congrats sayang sebab dah tue setahun menjengah tahun baru. Sorry sebab takder ape spesel tahun ni, dapat hand bag Suzy Smith ok ker? kalo bagi small present ni bagus tau sbb nnt rasa bersalah, n i keep giving and giving tau tau dah bratus abih. hehe as if la ek.

Walking Down Memory Lane 
Since 2006
Dinner Kembara - So thin!!!

Dating dlm kete Kancil

Dinner kat KL Tower

Lumut , da chubby sket time ni

kawin abg at, hmmm kurus lg

kat putrajaya nak tgk bunga api

Baby Car Seat................Keperluan atau sekadar gaya?


Assalammualaikum pada semua..... 
Sedar tak sedar dah hampir ke penghujung Oktober 2011... Lagi 2 bulan, kita dah nak masuk ke tahun 2012. Alhamdulillah kerana Allah mengurniakan saya peluang untuk mendapat gelaran ibu pada tahun 2011 ini. Alhamdulillah kerana Raniah Zawanah sekarang telah menjangkau 9 bulan 2 hari pada hari ini dan telah pandai merangkak ke seluruh rumah. Alhamdulillah kerana bulan ini, 9 Oktober 2011 genap 2 tahun usia perkahwinan.... Alhamdulillah.... Syukur Ya Allah di atas kurniaan Mu kepada kami sekeluarga.
Semalam (26 Oktober 2011), kami sekeluarga ke jualan gudang My Dear di Puchong. Ramainya orang!!!!!  Hari 1st, dan cuti pulak tu, kan? Lama sangat nak tunggu ambil barang yang dibeli. Barang-barang, ada yang murah tapi tak banyak.
Yang lain, hanya kurang 20, 30 ringgit dari biasa. Kalau beli banyak, mungkin berbaloi, tapi kalau dah brand my dear, tak boleh nak expect kualiti dia cam Graco lah, kan? Mama dengan abah ke sana sebenarnya nak mencari car seat untuk Raniah. Disebabkan car seat sekarang ni dah tak muat dan taksesuai utk si Puteri, terpaksalah kami beli yang baru…. Akhirnya setelah bersesak kat sana lebih kurang sejam lebih, kami balik hampa…Cuma dapat beli gate jer, itu pun sebab memang murah….. Potong separuh harga. Car seat? Murah memang murah…Tapi pada mama dengan abah, tak berbaloi kerana kualitinya pada kami, tidak memuaskan. Tambah seratus dua dari harga Car Seat My Dear tu, dah dapat car seat yang berkualiti, dan senang mama nak buka… (Kes tak reti kuat bukak buckle car seat tersebut).
This is just my two cents….Kalau ada yang terasa hati, atau tak setuju, mama minta maaf terlebih dahulu.
Di USA atau UK, car seat atau kerusi bayi di dalam kereta merupakan satu kemestian dan keperluan. Kalau tak salah, ibu bapa boleh didenada jika tidak meletakkan anak di kerusi tersebut. Jadinya memang car seat itu satu kemestian. Ianya juga agak penting dari segi keselamatan untuk mengelakkan bayi dari tercedera sekiranya berlaku hentakan atau kereta yang berhenti secara tiba-tiba (emergency brake)…. Kenapakah bahasaku agak skema akhir-akhir ini?
Di Malaysia, penggunaan car seat ini tidaklah diwajibkan. Ada ura-ura untuk mewajibkan, tetapi setelah mengambil kira faktor kewangan, kebanyakan ibu bapa kurang berkemampuan untuk membeli car seat ini…. Jadinya, penggunaan car seat ini tidaklah diwajibkan. Tetapi, amatlah digalakkan, sekiranya berkemampuan. Untuk keselamatan,bukan? Yelah, anak kita kan fragile? Kemalangan sangat mudah berlaku dan kita pun tak tahu kan, kerana malang tidak berbau. Kalau kita boleh beli handbag prada, kasut crocs ratus-ratus, makan tony romas tiap-tiap bulan lepas dapat gaji… Kenapa kita tak boleh invest untuk anak kita untuk beli satu car seat yang mahal dan berkualiti? Bukan tiap-tiap bulan kena beli pun…. Sekali atau dua kali (yang gunakan baby carrier car seat untuk anak usia 0-9 mth) sahaja sehingga anak itu umurnya mencecah 4 tahun? Tak muat kereta? Huhuhu… Kalau si abang/kakak dah berumur 4 tahun ke atas, tak perlulah nak pakai dua,tiga puluh car seat, kan? Memadailah sebuah untuk anak yang memerlukan……. Kalau dah banyak sampai anak yang umur 12 tahun pun kena duduk dalam tu, tu sengal namanya...... Dah besar, pakai jelah seat belt yang ada. Lainlah kalau anak setahun sorang, kan???? (uppsss....)
Raniah Zawanah pula dua, tiga menjak ni sangat tidak suka duduk dalam car seat yang sekarang ni. Mungkin sebab car seat tersebut susah untuk dia keypochi tengok kiri kanan, tengok luar. Sebenarnya salah kami berdua juga, kerana kami sangat lembut hati. Kalau berjalan satu keluarga, si Puteri tu merengek sikit jer nak keluar car seat, nak berhuru hara dalam kereta, cepat-cepat kami keluarkan. Sudahnya, mulala mengada-ngada. Asal mama atau abah duduk belakang dengan dia jer, mulala nak keluar, tak nak duduk diam-diam… Aduhai anak….
Sekarang ni mama dengan abah tengah survey untuk membeli Car Seat baru untuk Raniah Zawanah. Mama berkenan dengan dua tiga pattern. Disebabkan Raniah Zawanah sekarang ni dah berada depan mata, bukan dalam perut macam masa beli 1st car seat dulu, jadinya banyak dan bertambahlah kriteria pemilihan. Dari material dier, keteguhan dan keselamatan kepadalah kebesaran dan harga. Harga....Ermm....ini nangis sikit sewaktu consider, banyak choice tapi harga boleh nangis dibuatnya. Tapi berbalik seperti yang mama cakap, beli sekali jer kan?
Pada mama, penggunaan car seat ni sangat penting. Ada sesetengah orang akan cakap, "buat aper korang beli? Pegang jelah anak tu. Baru sorang, susah sangat ker nak pegang?" atau "Eeee......Poyonye korang... Siap bercar seat bagai. Heee...., gaya jer lebih. Anak, nakal jugak," Kelas ko Nyah cakap ala-ala mulut longkang, kan?

No, no, no. Pada mama ini unacceptable. Car seat is IMPORTANT, ok???? Gaya apernyer? Beli cradle or stroller riban-riban tapi car seat tak nak beli? Ader sebab kenapa car seat dibuat... Ianya dibuat untuk kesenangan dan kemudahan ibu bapa serta keselamatan anak. Mama sebenarnya setiap kali berjalan, terpaksa memegang Raniah, seriau dibuatnya setiap kali Abah brake. Takut sangat anak tercampak ke depan... Nauzubillah. Tapi, pada mama, biarlah harga mahal, asalkan kualiti elok. Bergolok bergadai untuk anak pun takper. Kalau stroller atau benda-benda lain murah, takper. Jangan car seat. Nak beli pun, kena tengok jugak samada user-friendly atau tidak. Ini kalau padding empuk bak tilam di rumah, harga sangat murah, tapi bahagian buckle, payah giler nak bukak, atau siap kena buat puzzle baru boleh pasang, tak boleh jugak. In-case of emergency, kan bahaya tu??? So, fikir dan ambil kiralah dulu semua perkara sebelum membeli car seat ni.... (Agaknya sebab tulah kitaorg masih lagi tak beli-beli sampai sekarang, kan?) Banyak songeh!!!!
Ini dua tiga pattern yang mama dan abah tengah debate nak beli yang mana... Dan oh.... My advise, beli kat internet lagi murah dari beli kat kedai.... Mama punyer style, pegi kedai survey dulu... Dah puas hati baru beli kat tenet....Hahahaha!!!!
Car seat Raniah sekarang yang bakal digunakan di awal pagi dan diletakkan di Kancil.

Mama berangan untuk belikan yang ni. Ferrari Cosmo.

Abah suruh beli yang ni, Halford Premier Neo

Tapi yang ni pun comel jugak.... Maxi Cosi.

Ini nak bagi puas hati.... Halford Convertible Zeus....

Jadinya, last nasihat dari mama.... Better beli yang combination (size 0 till 4 years). Taklah pening macam kitaorang ni nak kena beli lain. Kan dah membazir tu??? Padan muka mokcik!!!


Just a reminder to myself..... Ini adalah keperluan, bukan gaya... Jadinya, silalah padamkan niat anda untuk membeli Handbag KLS untuk bergaya dan sila beli Raniah punyer car seat, ye mama??? Ahakssss.......

WW - I NEED A HOLIDAY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kembali Angau......

2,3 hari ni mama dah jadi macam orang angau bercinta. bila berjauhan jer, mulala mama rasa rindu yang teramat. huhu, bila dah bersama, rasa geram. sebab cheeky sangat....

huhuhu.....rindu? bercinta semula kah? yer, saya sedang bercinta,cinta yang tiada penghujung.... angau,juga saya sedang merindu,sentiasa merindu walaupun setiap hari bersama....

Cinta hati saya, yang sentiasa buat saya angau sekarang ni,yang selalu buat saya terlewat pegi keje,da pandai merangkak, memanjat dan menggigit.. Urghh...itu yang paling mama tak tahan. Inilah dia orang nyer yang membuat mama jatuh cinta sekali lagi......
 v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


Mama...... Jangan marah-marah tau..... Saya syuumeelllll!!!

Wordless Wednesday!!!!!!

Its the first.........


LAPAR!!!!!!

Terengganu in memory......

Hahaha....mood mengupdate blog sudah tiba...Ni kes dah naik tepu kepala nak buat report la ni......Huhuhu....

Bulan julai hari tu, mama kena outstation di Terengganu. Kebetulan pula di Pantai Timur, kolejnya beroperasi pada hari Ahad, jadi mama ambil kesempatan untuk bawa abah dengan Raniah sekali. Ini merupakan kerja luar kawasan pertama mama, dan I LIKEEE!!!!! Sekurang-kurangnya kami boleh ambil kesempatan untuk bercuti sebelum mama memulakan tugas.

Kami ke Kuala Terengganu pada hari jumaat, selepas visit mama di KTAR. Kelam kabut sungguh waktu tu. Iyelah, selepas saja exit meeting, mama terus bergegas ke lapangan terbang. Nasib baik ambil firefly, jadi kami tak rush sangat  ke airport.

Flight mama sepatutnya jam 3.45ptg, tapi delay sampai jam 5.00 petang. Sampai di Kuala Terengganu sudah jam 6.00 petang. Kebetulan mama ada membership dari Global Privilege, jadi mama ada satu bilik free di Primula Beach Resort. Alhamdulillah, selamat duit hotel. Keesokkan harinya iaitu hari sabtu baru mama satu family akan pergi ke Setiu, ditempatkan di Sutra Beach Resort yang sangat awesome viewnya......

Ini sedikit sebanyak memory kami di Kuala Terengganu dan Setiu.... Tulis banyak-banyak rasanya idea dah tepu. Mama tepek gambar jela yer.....

Sementara menunggu di Subang Airport
Permandangan dari bilik di Primula Beach Resort


Welcome drink Primula Beach Resort
Roti Tempayang (Roti Naan yang dimasak atas kuali)
Sian sayang mama, tertido tunggu mama shopping
Sutra Beach Resort
Di Taman Tamadun Islam, naik tren
Masjid Kristal

Secara jujurnya, percutian (+ kerja) kali ni memang seronok. Tapi, kesian bila tengok Raniah, yelah, baby kan? Mama dengan abah memang tak gunakan stroller waktu tu, kami selalu pakai carrier, dan bawa untuk bercuti, tanpa kenderaan sendiri (naik teksi ke mana-mana) memang satu pengalaman untuk kami. Memenatkan, tapi itulah memori dan pengalaman untuk kami. Dan yang paling menyeronokkan, Raniah mula makanan pejal sewaktu bercuti..... Huhuhu.....

P/S : Tak sabar pulak rasanya nak ke HK tahun depan dengan memi/Dedi Aqil dan Amni..... I NEED HOLIDAY!!!!!

Insurans/medical card untuk anak...Keperluan di waktu kecemasan……

Assalammualaikum...... Kali ini mama tergerak nak buat entry ini. Bukan apa, di zaman kos sara hidup tinggi ini, semuanya perlu berkira.... Baik makan, pakai, minyak kereta, bla..bla... semua perlukan wang ringgit, dan semua perlu dikira dan ditimbang. Akan datang, bila anak-anak kita dewasa, entah macammana pula kos hidupnya pula, kan?
Insurans kesihatan atau medical card, sekarang ni kita tengok ramai yang berlumba-lumba mempromote untuk kita kedua-dua produk ni. Kalau ditengok dari segi zahir, mesti kita fikir, "ermm...buat apa? Saya kerja kerajaan / syarikat saya dah sediakan, tak perlulah". Betul...mula-mula itulah yang mama fikir. Tak perlu. Kalau mama atau abah sakit, pergi jer klinik panel. Agensi bayar. Kalau abah, ermm, pegi jelah klinik kerajaan atau hospital, free apa. (Tapi luck mama dekat spital kerajaan selalu bad luck ler. Asyik jumpa doktor/nurse yang sengal, jarang dapat yang OK.)
Masa mengandung dulu, lepas Raniah disahkan songsang, mama berkira-kira nak bersalin di hospital kerajaan. Yelah, bersalin di swasta, kos yang paling murah, RM4,000. Pada mama, wang itu agak besar nilainya. Tetapi selepas beberapa insiden yang tak begitu menyenangkan di hospital dan klinik kerajaan, serik rasanya nak ke sana. Mama dah tulis salah satu dalam previous entry. Satu lagi insiden tak sanggup mama tulis, sebab keadaan mama dimalukan dan dimarahi sangat teruk oleh Doktor di HOSPITAL SELAYANG. Nasib baik doktor tu tak pakai tag, kalau tak mama dah report pada KKM.
Berbalik pada medical card @ insurans ni, di waktu Raniah berusia 5 bulan dalam kandungan, mama tertarik dengan satu skim yang ditawarkan oleh Prudential, iaitu PruMyChild. Insurans ni cover baby seawal 18 minggu di dalam kandungan yang mana mama discover di Expo Baby 2010. Coverage untuk insurans ini sangatlah menarik hati di mana sekiranya terdapat complications sewaktu bersalin, dia akan cover. Tetapi disebabkan ejen Prudential waktu itu tak follow up  dengan mama, jadinya perkara ini mama ignore, disebabkan tak faham benefitnya.
Selepas Raniah dilahirkan, tiba-tiba kawan mama yang merupakan ejen Prudential, approach mama tentang PruMyChild sekali lagi. Selepas kelahiran Raniah, rezeki mama dan abah agak murah, terus bersetuju untuk membeli insurans ini. Salah satu yang menarik hati mama adalah kerana Insurans ini merangkumi Simpanan, Medical Card dan juga Pendidikan. Walaupun simpanan dari jumlah pembelian premium ini agak sedikit, tetapi masih berbaloi dari takder simpanan langsung, kan?
Bila dah beli,mama dapatlah pamplet dan buku premium tersebut. Bila dah baca, dan dah fahamkan, mama rasa nak hantuk kepala kat dinding kerana menyesal. Menyesal bukan menyesal kerana beli, tetapi kerana lambat beli. Iyelah, seperti yang mama cakap, dia cover complications sewaktu bersalin, dan juga premature baby, membuatkan kami dah rugi besar. Uhuhu.... Kalau tak, sedikit sebanyak dah boleh bantu kewangan kami sewaktu bersalin dulu..... Rugi sungguh saya…..
Oklah, stop tentang kekesalan mama tentang itu. Ini pendapat mama tentang medical card@insurans.......
Benda ni sebenarnya ramai ibu bapa pandang remeh. Kalau yang kerja kerajaan macam mama, biasanya akan bergantung harap pada klinik kesihatan atau klinik panel. Pada yang company cover insurance satu family tu, memang tak perlu fikir dah. Tapi untuk yang berkemampuan, tapi masih bergantung harap pada klinik kerajaan, cuba lah kita fikir, kalau mengharapkan pada hospital kerajaan, takdirnya kalau anak kita ditimpa kemalangan (Nauzubillah hi minzalik), bawaklah ke hospital kerajaan, tiba-tiba di hospital, pembedahan untuk anak kita terpaksa ditangguhkan kerana menunggu giliran. Terpaksa pulak kita bergolok gadai untuk bawa anak ke hospital swasta. Waktu inilah medical card@insurance comes to handy. Kita takkan pernah tahu masa depan, jadinya, mama ambil inisiatif untuk sentiasa bersedia. Mana tahu, satu hari tiba-tiba Allah menduga kita, sekurang-kurangnya dengan adanya perlindungan insurans ni, sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban kewangan kita waktu itu.
Mama ambil inisiatif untuk ambil medical card/insurans ni selepas mama tengok kawan-kawan mama menghadapi sedikit dugaan dalam hidup mereka. Kemalangan motorlah, anak tiba-tiba dapat asthma dan terpaksa ditahan lama di hospital, dan macam-macam lagi. Ada anak kawan yang mempunyai medical card/insurans ini mendapat kelebihan dimana ditempatkan di hospital swasta (yang kita tahu layanan superb) tanpa perlu membayar satu sen pun kepada hospital tersebut. Bukan mama nak memburukkan hospital kerajaan, tidak, tapi ini reality. Hospital kerajaan dah padat dengan pesakit, memerlukan kita pesakit mempunyai kesabaran yang tinggi, apatah lagi sekiranya kita mempunyai sakit kronik, yang perlukan pembedahan ribu-ribu, confirm giliran menunggu lama…… Alternatifnya, hospital swasta yang mengenakan bayaran mahal.
Kalau kita mampu untuk untuk membelanjakan beratus-ratus ringgit sebulan untuk membeli pakaian, kenapa kita tak boleh nak ketepikan dalam RM100 untuk pembelian premium insurans anak kita? Sekurang-kurangnya kita tahu sedikit sebanyak itu cara kita untuk memastikan anak kita sentiasa dilindungi? Ini sesetengah orang sanggup habiskan beribu-ribu lemon untuk beli tudung Ariani, lepas tu bila anak sakit, bawa ke klinik kerajaan. Bila lambat atau layanan kurang memuaskan, membebel mengamuk macam orang meroyan. Nak keluar duit sikit untuk rawatan anak pun kedekut. (just my 2cents).
Tapi kalau rasa-rasa kita tak mampu, expenses pun cukup-cukup makan, tak perlulah. Ukur baju di badan sendiri lah yer. Jangan pula kerana medical card/insurans, kita sendiri tak der duit nak makan.

P/S : Kalau ada sesiapa yang berminat nak ambil premium PruMyChild ni, PM lah saya yer???? Hahaha….. Motifff!!!!!!!!!

Abah, Suami dan student... my life

Aku seorang pelajar PLK Degree Business marketing di UiTM Shah Alam, dulu belajar diploma mikrobiologi but after a couple months praktikal at sirim, i decided im not interested in sitting in the lab all day long. waiting for the result in 1-2 weeks time. if you get the wrong or unwanted result you had to start all over again. you also need to be particular with the instruments. really a tedious process. So decide against continuing in science. Thus i restart my study in Marketing.

Why Marketing? i was deeply impressed with the Mad Man TV Series, how interesting of a life of a marketer trying to sell ideas to people, we're not selling product but we're selling benefits of a product. A man who wants to buy a drill bit does not actually wants a drill bit but he wants a 1/2 inch hole in his wall. Im deeply interested in how people react to some of the promotions and marketing, i like to see how people behave.

"We want to make selling unnecessary" Management guru Peter Drucker.

Actually nak tulis dlm bm entha macam mana bley kuar dlm bi, x kisah sgt la kan..


im also a husband and a father to my litlle girl of 8 months old. baru pas merangkak ke depan semalam 23/9/11 very proud also very scared takut dia pegi entah ceruk mana plak.

ramai kawan di plk juga mempunyai kehidupan yg lebih kurang mcm aku nie, tapi yg bujang lebih ramai lagi, i said to them better setelkan degree sebelum kawin, kawin pun ok lagi tp kalo da ader anak lagi tough la kan. My life is quite tough, in a sense time is never enough, i try to cut down playing as low as i can and focus on finishing chores first. I do not wish my life on anyone else, not saying it's a bad life just saying is a tough one. i use to play hours and hours of games like Assasins creed, Fable 3 Crysis, bad company and many more. now no more games.

hantar anak(7.30pg) - kerja - pegi kelas(6.30ptg) biasanyer mkn dulu - balik(10.00) - mandi - main ngan raniah - baca buku (darren shan) - tido (b4 twelve)

doesnt seem that hard enough, tapi after a while you also get sick right, aper nak buat kenala setelkan secepat mungkin, i have 3 sem left in my estimation. sem nie amek 4 subjek sahaja.

plk ni most important is ader friends yg bley support buat keje sesame tiru pun sesame hehehe, org rumah pun kena support jugak.

hope i can be the best of both worlds...

note to self: skang early sem (2 weeks in) ader smangat lagi... sila maintain kan semangat awak yer.. kate rnak grad 3.0. hohoho

Raya 2011-Part 1

2 tahun dulu, sewaktu syawal 2009 menjelma, saya cuma sempat untuk beraya di kampung selama 3 hari sahaja, kerana sedang sibuk menguruskan majlis perkahwinan diri sendiri, yang diadakan 3 minggu selepas itu. Pada 2010 pula, saya berhari raya di Selayang, rumah ibu mentua dengan status isteri Ahmad Ramdhan Ismail, dan bakal ibu kepada Raniah Zawanah. Raniah ketika itu masih lagi dalam kandungan mama berusia 2 bulan 3 minggu. Hanya Allah yang tahu betapa bercampur baurnya perasaan saya pada waktu iti, gembira, sedih dan segalanya bercampur menjadi satu. Masuk hari raya kedua, saya pujuk abah untuk balik kamping, iyelah, berhari raya di kuala lumpur, ramai sedara mara abah yang pulang ke kampubg, membuatkan cuma keluarga kami yang tinggal. Hari raya pertama, kami dah habis pusing semua rumah.

Pada tahun ini, giliran kami berhari raya di kampung mama. Mula-mula opah dah risau takut-takut abah tak nak beraya di Sitiawan, iyelah, mama cuma 2 beradik saja, dan tahun ni memang giliran kami di perak, termasuk sepupu-sepupu mama, jadi kalau kami x balik, kurang meriahla. Apatah lagi tahun ni bertambah ahli keluarga kami, dengan kehadiran Raniah.

Rutin kami sekeluarga, hari raya pertama kami sekeluarga akan pergi bergambar selepas sembahyang raya, untuk kenangan. Selepas itu kami akan pulang ke kampung di Parit, Perak. Apa yang menyeronokkan, disebabkan penambahan ahli keluarga di kalangan kami, Hari raya tahun ini terasa begitu meriah, apatah semua balik dan berkumpul bersama di rumah mak yan.

Klimaks kemeriahan raya petama di rumah mak yan, bila tiba-tiba ada artis artis beraya di rumah mak yan... Hahaha....glamour gitu. huhu, tak ada lah glamer mana pun, sebenarnya Hazama AF9 merupakan anak sedara mama, yang mana ibu Hazama merupakan dua pupu mama. Disebabkan rumah mak yan merupakan tempat berkumpul kami, menjadi satu rutin keluarga mereka akan datang beraya bersama. Sewaktu Hazama belum dikenali, keadaan tidak sekecoh kali ini. Tetapi, selepas Hazama menyertai AF9, yang menjadi tontonan anak-anak, jadinya sangatlah kecoh sebab semua orang nak bergambar bersama. Mama, cuma gelak jelah tengok gelagat masing-masing. Anak-anak sedara mama yang 4 orang tu, jika sebelum ni tak percaya Hazama tu sedara mereka, sangat seronok bila dapat jumpa Hazama, sampai garu kepala Hazama, sebab dia kata dah macam bukan jumpa sedara,tapi jumpa fan. Layankan ajerlah yer...awak dah fofular,redhakan jelah. Nasib baiklah awak tak berubah, masih ramah, kalau dah sombong, ada yamg kena ketuk ramai-ramai. Tapi, itulah Hazama, kata opah yong. Jadi kepada media-media yang suka sangat nak hentam tu, tanya dulu sebelum menghentam. Artis tu manusia biasa, kadang2 media suka propa, sampai artis ilang sabar (lari tajuk).

Berbalik pada hari raya, mama sangat gembira bila tengok anak-anak sedara yang 3 orang kecik-kecik tu rajin layan raniah. Raniah pun sangat suka main dengan kakciknye, sebab kakcik suka melayan. Cuma kak long jer yang suka buat hal sendiri,almaklumlah anak dara.... Seronok mama tengok anak-anak sedara kesayangan main dan layan Raniah, bukan apa, masa Raniah mula-mula lahir, adalah ayat-ayat sendu cemburu yang dikeluarkan oleh budak-budak tu,almaklumlah takut kehilangan sayang maksu diaorang,tapi bila tengok maksu tak berubah,sejuklah balik hati masing-masing.....

Panjang pulak entry raya 1st day,kan? tapi takder gambar pun. uhuhu, kamera baru kami mengalami kemalangan,makanya gambar x banyak snap. nantilah, mama amik gambar dari kak long mimi, nanti mama tepek dalam ni. Dalam meeting ni,sempat lagi mama berblogging pakai hp...sabar jela... sambung nanti.

Soalan faveret ibu-ibu tentang anak orang lain...Hati-hati, jangan sampai komen anda melukakan hati ibu itu.....

Selamat ulangbulan ke-7, sayang mama n abah, Raniah Zawanah..... Genap 7 bulan hari ni awak menjadi penceria mama dan abah. Alhamdulillah, mama masih mampu dan bersemangat untuk menyusukan awak lagi, walaupun awak minum dah tak sebanyak dulu. Sekarang ni dah makan, dah pandai menyulur, tapi masih lagi gostan... Ke depan cuma 2,3 inci jer.... Dah suka gelak terkekek-kekek, dan yang paling menggembirakan mama ngan abah, awak dah pandai kuarkan suara, and your first word is "mama"..... Yes!!!! Mama menang...Ahahaha...abah jeles. keesokkannya awak dah pandai sebut  abah. Alhamdulillah.... Dan 2,3 hari ni, jadi terbalik. Bila nak panggil mama, disebut bababa..... bila nak abah, yang keluarnya mamama..... Hehehe... So cute!!!!

Soalan yang selalu mama dan abah dengar, kalau orang bertanya pasal Raniah...."Anak puan dah pandai aper dah?" Itu merupakan soalan favourite ibu-ibu. Mama akui, dulu-dulu sebelum mama ada Raniah, mama pun suka tanya soalan yang sama. Fascinated by the story of other people child, hoping to get my own one day....Tapi sekarang, setelah Raniah menjangkau 7 bulan, mama sangat reluctant untuk menjawab. Bukannya apa, banyak kali mama dengar, sewaktu Raniah berumur 4, 5 bulan, belum pandai meniarap lagi, kata-kata yang sering ditanya pada mama, "Raniah belum pandai meniarap?...Ish....lambatnya...... Anak saya dulu, 3 bulan dah pandai meniarap. 6 bulan dah merangkak... bla..bla..bla..." 
Ok, anak ko hebat. Faham, tapi...can you mind your words? Kata anakku lambat.... Hello, puan. Ada rasa nak kena penampar free ker? (Emosional).... Bila dah ramai sangat supermum (yang perasan supermum) asyik suruh ajar Raniah macam-macam, tak tahan, mama mengadu dengan paed Raniah, Dr. Meghana.... She's a good doctor, friendly and kind.

Ini sebahagian dari kata-kata Dr. Meghana yang mama pegang sampai sekarang....

"She's a premmie. Usually for premmie, her physical development is quite slow than babies who birth on time. Yes, you have to teach and stimulate her development, but from what I see, she's  normal. And she's quite smart. She understand what we said and cheerful. We usually looked and observed premmies' mental and physical development according to her real due date, i.e like Raniah, she's born one month earlier from her due date. So you have to see her development as 4 months old babies, not 5." (masa tu Raniah 5 bulan). 

Alhamdulillah, bila mama dengar penerangan Dr. Meghana ni, barulah mama lega. Dan, barulah mama perasan, sebenarnya memang betul apa yang Dr. Meghana cakap. Perkembangan fizikal Raniah lewat sebulan dari usianya, dan kalau ikutkan kata-kata Dr., itu adalah normal. Tapi, perkara tersebut perlu pemantauan kerana risau sekiranya dibiarkan, akan terjadi masalah lain... (bebelan dari nurse klinik kerajaan).

Ini antara petikan artikel yang mama ambil dari babycentre untuk rujukan semua;
Harus diingat bahawa setiap bayi adalah unik dan akan mencapai peringkat-peringkat pencapaian sosialnya mengikut masa dan jadual mereka tersendiri. Apa yang disebutkan di atas merupakan garis panduan am mengenai potensi yang boleh dicapai oleh bayi anda -- jika bukan sekarang, mungkin tidak lama lagi.

Dan sekiranya bayi anda dilahirkan
pramatang, anda mungkin mendapati bahawa bayi anda memerlukan masa yang lebih lama untuk melakukan sesuatu yang telah dapat dilakukan oleh bayi sama usia dengannya. Jangan bimbang. Kebanyakan doktor menilai perkembangan bayi pramatang bukan berpandukan masa dia dilahirkan malah masa dia sepatutnya dilahirkan dan menilai tahap pencapaian kemahirannya sewajarnya bermula dari tarikh itu.
Jadi, untuk semua ibu-ibu, tidak salah untuk kita berkongsi kebahagian dan kegembiraan tentang perkembangan anak-anak kita, tapi kadangkala jangan pula kita bandingkan kelebihan anak-anak kita dengan anak orang lain. Setiap bayi itu unik, dan perkembangan mereka juga tidak sama. Kadang-kadang, kita sangat teruja untuk bercerita, sampai kita tidak sedar kita melukakan hati ibu-ibu yang lain. Saya akui, kadangkala saya terluka dengan komen-komen negatif tentang Raniah, dan acapkali juga saya melenting atau menjawab tentang apa yang orang lain kata, lembab perkembangan itu. Tapi saya tahu, Raniah Zawanah adalah anak yang bijak dan mempersonakan, sepadan dengan nama yang telah diberikan padanya. Tingkah yang ditunjukkan cukup untuk menunjukkan kecerdikkan dia, dan mama dan abah sangat bahagia dengan kehadiranmu. Semoga anakku ini sentiasa sihat, dan membesar menjadi insan yang berguna. Amin.

Mana mama ni? Isap jari dulula....