Carpal Tunnel Syndrome (CTS)

Dah lama mama tak menulis kan? Asyik abah je yang update, mostly tentang Kpop, sebab abah sangat sukakan muzik tersebut, (mama pun). Nanti ada masa, mama upload video raniah yang sangat suka menari bila dengar lagu Roly Poly (Erkk!!!)

Sejak dari hari Selasa lepas, mama sakit pergelangan tangan. Bila nak pegang barang, atau dukung Raniah, sangatlah tidak kuat. Dia mula dari bengkak, dan sakitnye rasa macam 'flammable'. Ingatkan terseliuh, mungkin terhempap masa tidur atau yang mama tak sedar bila. Tapi lama-lama dia makin sakit dan mama tak boleh tahan, akhirnya pergi jugak la ke klinik. Mama baru terangkan satu ayat je pada doktor, terus doktor boleh agak mama sakit apa. Sangat terer doktor tersebut,kan? Sebenarnya sakit common untuk orang yang bekerja pejabat macam kami-kami ini....  

Doktor tersebut dengan konfidennye mengatakan KEMUNGKINAN mama menghidap Sindrom Karpal (Carpal Tunnel Syndrome). Masa mama dengar penerangan doktor tu, ternganga jugak la mama, memikirkan apa ke bendanya tu? Jadi bila mama balik rumah, mama godek-godekla internet nak tahu ape bendanya yang doktor tu cakap. Jadi, inilah penerangannya.....

Carpal Tunnel Syndrome (CTS) is an entrapment median neuropathy, causing paresthesia, pain, numbness, and other symptoms in the distribution of the median nerve due to its compression at the wrist in the carpal tunnel. The pathophysiology is not completely understood but can be considered compression of the median nerve traveling through the carpal tunnel.[1]National Center for Biotechnology Information and highly cited older literature[2] say the most common cause of CTS is typing.[3] More recent research by Lozano-Calderón has cited genetics as a larger factor than use,[4] and has encouraged caution in ascribing causality.[5] The
The main symptom of CTS is intermittent numbness of the thumb, index, long and radial half of the ring finger.[6] The numbness often occurs at night, with the hypothesis that the wrists are held flexed during sleep. Recent literature suggests that sleep positioning, such as sleeping on one's side, might be an associated factor. [7] It can be relieved by wearing a wrist splint that prevents flexion.[8] Long-standing CTS leads to permanent nerve damage with constant numbness, atrophy of some of the muscles of the thenar eminence, and weakness of palmar abduction.[9]
Pain in carpal tunnel syndrome is primarily numbness that is so intense that it wakes one from sleep. Pain in electrophysiologically verified CTS is associated with misinterpretation of nociception and depression.[10]
Palliative treatments for CTS include use of night splints and corticosteroid injection. The only scientifically established disease modifying treatment is surgery to cut the transverse carpal ligament.[11]
Errrkkkk!!!!!!!!!!!! Umangaaaiii!!!! Bahaya jugak rupernye.... Huwaaa..... Mama baru masuk angka 3 tahun ini. Masih dikategorikan agak muda, perasan sungguh, tapi..... Saya tidak mahu cacat..... Huwaaa!!!!!

Tak sabar nak tunggu Isnin ni, nak tengok apa yang doktor kata.... Hopefully sakit ni berkurangan. Tapi kalau boleh nak dapat surat reference dan jumpa pakar. Ya Allah, sesungguhnya aku redha atas segala ujianmu....

P/S : Kalau nak tahu lebih mendalam, boleh baca di sini.