Tambah jalan baru pada google maps dengan Mapmaker


Aku baru pindah masuk ke rumah baru Mac yang lepas. Rumah ini adalah antara 30 unit rumah baru dibina di jalan yang juga baru diberi nama. berikutan nama jalan ini masih takde dalam carian google maps, akupun cari jalan macam mana nak masukkan. rupanya anda boleh jadi editor peta dengan Google Mapmaker(MM)

Mapmaker ni nampaknya masih dalam proses beta tapi ramai jugak yang dah pakai dan dah edit jalan dsb. akupun try, senang jer login pakai id google dan terus dilantik sebagai map editor. anda boleh ubah dan review perubahan yang orang lain buat. jika anda edit sesuatu anda perlukan positive review dari orang lain. adalah digalakkan anda buat neighborhood dan sahkan review di kejiranan anda.

proses tambah jalan senang sahaja, ikut instruction dan lepas beberapa hari jika anda lucky ada orang akan sahkan edit anda. lepas 3 minggu jalan rumah aku dah ade kat google map. yeaaaa. maksudnya kalo ade orng cari jalan ke rumah aku pakai waze dan google map dah boleh dah.

sekian, jom jadi editor...