Pergi Hong kong tanpa Travel Agent?



Entry Hong Kong Trip setelah 3 bulan berlalu. September lalu ketika saya patut uruskan UPSR saya telah pergi ke HK (bukan Hulu Kelang) bersama isteri dan seorang budak Notty. Kami dan satu lagi family bestfriend isteri(MyKhalish) dah tempah tiket sejak setahun lalu melalui AirAsia. harga tiket 2 seat kami lebey kurang 16xx (kan mama kan?) sbb mama yg tempah...;p anyway walaupun susah hati tnggalkan UPSR apakan daya masa tiket ditempah tarikh UPSR masih tidak ketahuan. Atas dasar percaya pada rakan saya en Zackie Muaiyad cewahh mention name kan, saya tinggalkan UPSR pada tangan beliau yg lembut gituu dan dgn lompat2 kanggaroo gembira sampailah ke HK.

Orang kata gi HK ni pakai banyak duit, MEMANG PUN! haha bukan nak riak tapi ada rezeki sikit dapatlah kami pergi. FYI ni first time gi oversea ni (for Abah je, Mama dan merata peginya). Mama yang setup segalanya dari tiket AA sampai ke seluar kecik katanya nak bawak disposable! haha no way! nanti rasa cam x pakai ape2, kekekekekeke.

Rasa cuak juga pergi tanpa travel agent takut sesat larat dan language barrier, tapi rasa cam konfiden plak sebab kami dah research everything concerning trip tu. berhasil juga research setahun kami itu. dapat jimat sedikit pasal travel agent dan kita boleh set sendiri tempat yang kami ingin lawati. Semua info courtesy of Mr Google.

Halangan Bahasa rupanya hanyalah mitos kerana rata2 penduduk dari executive ke penjual cendermata di Ladies market boleh berbahasa simple English, yela kan HK bekas koloni orang putih. kalo tgk drama HK pun diselang seli ngan BI. provided kita pun bole cakap BI jugak la kan. Abah bawak Dictionary mandarin x sempat pakai pun.

Too much activity! so little time!
pesanan pada semua dan diri sendiri. trip oversea please extend to 5 days or more 4 hari memang x puas, lagi2 HK yang ada macam2 tempat best.

Sangat digalakkan anda membuat itinerary memandangkan kami adalah travel agent sendiri. itinerary cadangan adalah seperti berikut.(hasil research setahun tuu...)

Cadangan Persediaan Sebelum ke Hong Kong

Itinerary - jadual hari, Kandungan;
  1. Jumlah duit diperlukan untuk yuran masuk, tambang pengangkutan, perbelanjaan makanan. Bawak duit banyak2 dalam satu wallet tidak digalakkan. Tapi kami selamba jer kerana somehow rasa selamat di kota HK ini. Pak polisi sangat banyak dan patrolling di merata-rata jalan dengan memakai pistol automatic di pinggang. sangat kool dan bergaya macam dalam dram HK petang2 tu, sayang tidak ada gambar mereka. 
  2. Masa dan tempat,, budget masa yang diperlukan untuk setiap venue bagi memaksimakan lawatan anda. tempat utama yang harus dilawati oleh The Ladies seharusnya budget setengah hari untuk shopping sahaja. sigh.... dunno why. kalo nak tau kat mana Coach murah bolehlah baca entry di Mykhalish dan entry kami.
  3. Stock makanan jajan(sbb bawak baby takut lapar) dan untuk diri sendiri juga kerana mungkin kes sesat dan tidak jumpa tempat makanan, alhamdulillah cari makanan tidaklah susah jika dah buat research. Takut tak jumpa Makanan halal punya pasal kami bawa maggi dan instant food briyani dan nasi goreng instant.
  4. List baju yang akan dipakai. Ini sangat penting kerana ia merumuskan bilangan pakaian yang perlu dibawa agar beg tidaklah sebesar anak gajah. Lagipun bila balik nanti expect beg anda untuk jadi 2-3 kali jumlahnya. basic maths bila kita travel kan?
  5. Makanan Halal for muslim in Hong Kong ada beberapa tempat di major attraction di Hong Kong. Sila study tempat yang ingin dilawati dan lihat tempat makanan halal yang berdekatan. Kami 2 kali layan Ebenezzar di Hong Kong, Makanan arab pakistan Briyani kambing briyani ayam dsb.
Hong Kong sangat best tempatnya, orangnya saya kira tidaklah peramah seperti Malaysia (Malaysia pun dah kureng) tapi bolehlah menjawab soalan jika bertanya arah. Travel advisor di airport agak ramah dan memang kerja dia pun untuk senyum kan? tapi yang lain tu seperti pekerja di kaunter MRT mungkin senyum tu pun susah la. Tak kisah pun asalkan ko jawab soalan aku dengan baik pun dah puas hati. Terima kasih pada rakyat HK yang membantu kami dalam menjayakan travel tanpa agent kami ini. Trimas.

ps; Sila baca entry HK untuk day by day event

Abah kata KPOP jjaanng!! (belum mampu nak ke sana lagi)

Keyword:
Hong Kong trip for Muslim
makanan halal Muslim