My new experience as a mum to be..... Part 1

Huhu.... Yes, my dear friends. I'm ten weeks pregnant now. Alhamdulillah. In the middle of the first trimester... Caught a minor fever but still can endure it. Morning sickness...........Whoa!!! Really i didn't imagine that i would have quite heavy sickness.... Dia akan start pada seawal jam 5.30 pagi hinggalah kadang-kadang melarat ke petang. Ini pun dah dua hari MC, pagi tadi datang ofis sekejap, dah melepek depan komputer semacam, cc ku suruh balik. Nasib baik Dr. Kay bagi MC 2 hari. 

The Chronology

First month when my menstrual cycle missed, after a month of the tragedy, i tried to consult to one of the famous maternity and gynae centre in Shah Alam. Masa tu Doc diagnose me as having Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS). 

According to wikipedia, PCOS is one of the most common female endocrine disorders affecting approximately 5%-10% of women of reproductive age (12–45 years old) and is thought to be one of the leading causes of female infertility. The principal features are obesity, anovulation (resulting in irregular menstruation) or amenorrhea, acne, and excessive amounts or effects of androgenic (masculinizing) hormones. The symptoms and severity of the syndrome vary greatly among women. While the causes are unknown, insulin resistance, diabetes, and obesity are all strongly correlated with PCOS.

Masa dengar diagnose tu, i feel very demotivated. Bayangkan, bila doc diagnose that percentage for both of us having a child a re very low, despite yang diri sendiri actually tak der simptom PCOS, serta diri sendiri puncanya. Macam rasa kena tembak dengan machine-gun tapi nyawa masih ada. Macam-macam yang terfikir waktu tu....What if.... Mr. Armseeker get frustracted of my incapability.... Apa pula pandangan In-Laws, dan macam-macam lah. Pertanyaan dari kawan-kawan, lagi la pulak. Cuma mummy Aqil ngan Madam Sasa je la tempat mengadu. Waktu tu, persekitaran tempat kerja juga sangat tidak menggembirakan, membuatkan  Mrs. Armseeker bertambah stress..... Until a friend of mine tegur, "why don't you wait another month, tengok keadaan macammana. Klinik tu actually diagnosis dia tak begitu tepat. Sometimes ikut suka dia jer," And Mrs. Armseeker tergerak hati nak ikut advise kawan itu.

Alhamdullillah, a month later, I started to feel something that quite uncomfortable in my stomach. I have abs pain, same like when i was miscarriaged, but luckily no bleeding. Try to take the test, and Alhamdulillah, the result was positive. Masa tu menjerit-jerit jugaklah happy pada Mr. Hubby yang tengah tido (pukul 5.30 pagi, memanglah Mr. Armseeker mamai lagi), then sampai ofis, terus pegi Klinik Newton untuk sahkan. Alhamdulillah, positif jugak.

Minggu tu juga, my beloved sister bawak ke Pusat Perubatan Naluri, tempat dia selalu pergi untuk bersalin dan check up, from her first daughter until her youngest son. Masa nak check up tu, masuklah kami beramai-ramai beserta anak-anak sedara kesayangan, riuhla kat dalam bilik tu. Masa first scan, Dr. Kay sahkan memang ada, but terlalu kecik, within 5 weeks. Mr. Armseeker senyum sepanjang scan tu. Rasa bahagia sangat. And Dr. Kay also try other test to make sure that i have no other complications dan Alhamdulillah, actually I am healthy. All the simptoms, all the diagnose before, are just false alarm. Both of us are relieved.......

Alhamdulillah, syukur Ya Allah kerana kau kurniakan kami rezeki ini, kerana kami akan cuba untuk menjaganya sebaik mungkin. InsyaAllah. Sesungguhnya RahmatMu adalah sangat berharga dan tidak ternilai kepada kami.

P/s : Sorry kalau entry ni bahasa rojak.......