Langkawi....Honeymoon atau holiday?????

Mesti ada yang tertanya-tanya kan kenapa entryku bertajuk begini....... Actually my dream honeymoon has become my worst nigtmare. It all starting after i deal with a travel agent in MATTA Fair. After a long thought and deep discussion with mr. armseeker, both of us decided to go to Langkawi for our honeymoon. Dekat dan banyak tempat shopping.


Mula-mula kami bercadang untuk pergi 2 hari selepas our wedding day....... Tetapi mr. armseeker ada final exam pulak, so kitaorg postpone after bulan november. Arranged with the travel agent that we deal on MATTA Fair a month before, and her staff told us it has been arranged......


24-25 November 2009, ada kursus di Bayview Hotel, Langkawi.Accomodation provided by company. Book flight ticket utk hubby on the 25th so that after kursus, kami akan cuti untuk honeymoon.... dan juga sambut aidiladha di sana....


Ku sangka panas hingga ke petang, namun rupanya hujan di tengahari. "Ayang, org bengang. Staf yg uruskan kita berenti kejer. Dia tak buat apa pun untuk kita. *** *** tukarkan hotel, sebab penuh. Dia letak kita kat Nadia's Inn." Mr. Armseeker memberitahu ku pada malam 25hb itu. Kurasa macam nak pengsan. WTH is this? Dan yang menambahkan kebengangan ku, sebelum ni kami kol Pengurus Travel Agent itu, sekalipun dia tak pernah angkat.... Sampai kami terpaksa kol semua staf nya untuk memastikan mesej kami sampai.... Aduhai, macam mana lah bisnes nak maju kalau macam ni..... 


"Takperlah, kita anggap jer holiday yer. nak tarik balik dah tak sempat. Tiket flight dah book. nak cari sendiri tempat, sumer dah penuh. Peak season ni," Mr. Armseeker cuba memujuk, walaupun dia sendiri dah naik angin. Fuhh... RM800 terbang pada travel agent tak guna tu... (Nama tak boleh reveal, sebab kesian, big boss dia merayu jangan masukkan dalam blog. Tahu kau takut, ek? Saper nak tahu, please pm me.) Itupun ada hati nak mintak tambah duit due to the extend day. Padahal masa MATTA Fair, dah tanya berpuluh-puluh kali, ada bayaran tambahan tak, kata takder. Tapi kami resist nak bayar. Its better for us untuk cari hotel sendiri, walaupun mahal. Haisshhh......


Nadia's Inn, Staf yang bagus, layanan yang baik tetapi kalau dari segi harga, sangat tidak berbaloi dengan bilik yang diberikan. Sangat spoil mood honeymoon. Nak lepak dalam bilik, sangatlah men'spoil'kan mood. Huhuhu......
 
Inila rupa Nadia's Inn tu........Tapi respect dengan stafnya. They might be lack in accommodation, but their customer service are superb..... Just disadvantage, dia bukanlah di tepi laut, dia di seberang jalan. No view.....Mahu x spoil....... 


Masa 'holiday' tu, both of us decided to go to Pulau Payar...... A beautiful island in the middle of the sea, which in the bunch of 99 islands in Langkawi territory. Perjalanan atas bot memakan masa satu jam. Pulau tu takder ape2 facility macam tanah besar. No restaurant, no stalls, gerai jual baju or ape2 leisure. Just the leisure is snorkeling and beginner divers. Lunch are being packed by agent. Toilet and bathrooms, sumer air laut. Tapi scenery bawah laut, super marvelous....... Sangat berbaloi pegi sana..... Dengan berenang dengan anak ikan jerung (yang membuatkan ku melompat di dalam air), dan diserang oleh ikan comel sebab masuk ke sarang telurnya. Memang pengalaman yang tak dapat dilupakan.... and the most important things, a lovely time for both of us..... Doing things that both of us love......

A few pic yang sempat ditangkap masa di Pulau Payar....






Malam tu kami balik dan hotel inform kami ada candle light dinner... Jenuhla ku fikir, camner la rupernyer candle light dinner kami, yang di tepi poolside itu...... However, Kudos again to Naida's Inn, Simple dinner, but very nice and soo....quiet. Even they gave us a complimentary roses. Haha...Its very nice.... memorable dinner that i've ever had......



Our Candlelight Dinner Provided By Nadia's Inn (Sbb Amik Honeymoon Package kat Agent)

 
 


 
Keesokkan harinya, kami pun check out, then pegi ke Awana Porto Malai untuk Check-in di sana. Memang dah lama teringin nak duduk di Awana. Since waktu tu masih awal, and bilik x siap kemas lagi, kami pergila ke cable car, Langkawi. Very lovingly...romatic. Hahaha....Walaupun sangat ramai orang waktu itu.... Jalan-jalan atas puncak Gunug Raya.....Tengok pemandangan yang cantik di atas Jambatan (aku kena heret sbb lutut dah lembik). Hahaha......
 
 
Cable car and Puncak Gunung Raya..............
 


 

 
  
Silalah lihat muka cuakku....

 





Turun tu, pegi ke telaga tujuh. Tapi tak keluar kereta pun, sebab malas nak daki bukit untuk mandi air terjun kat sana. Hangin jer Mr. Armseeker. After lunch di Pantai Cenang, Kami pun headback ke Awana..... Check-in, dan kami sangat berpuashati dengan bilik tersebut..... Inilah baru bilik honeymoon.... Ekeke........ Permandangan yang sgt cantik, (dapat bilik yang menghadap laut). The whole evening, kami habiskan masa dengan membaca buku di balcony and berjalan-jalan di sekitar Hotel. Malam tu kami ke Kuah untuk shopping barang-barang yang dipesan oleh opismate ku.....
 
Awana Porto Malai...The hotel ever.......

 
Awana Porto Malai

 


 
  


Last day in Langkawi, kami berdua habiskan masa untuk bershopping...... Sempat jugaklah mandi swimming pool di Awana before check out. Hajat hati nak island hopping, tapi macam letih..... By 4.00, kami pun menaiki bot ke Kuala Kedah untuk ke Alor Setar kenduri Syukri, Adik abang Ateng....

Jadi kawan-kawan, dek kerana kekonpiusanku, depends on cerita dan gambar-gambarku..... Apakah yang layak ku panggil semasa kami menghabiskan masa di Langkawi??? Honeymoonkah, ataupun sekadar Holiday berdua?????