My little princess....The Apple of our eye

She's been 5 months and 3weeks and 3days old already. She already gained her weight to around 6.6kg in 5 months time. Consistently gaining 1kg per month. I'm so happy although people who looked at her would say, "what a small baby....Don't you eat while you're pregnant?", or, "Is she a newborn", or the most harsh words that i heard are from an old woman whom i met in 'Klinik Kesihatan Bukit Kuda', while she was chatting with my mom.....

The old woman : "How old is your grand daughter?"
My mum : "She's 2 months today,"
The old woman : "She's small...My newborn grandchildren is more bigger and plump than her.... Why is it?
My mum (started to feel irritated) : "She's premature. Born on the 36th weeks of pregnancy."
The old woman : "Owh... I bet she must be unhealthy as well. Usually small babies are sick....bla...bla...bla..."
My mum (with anger) : "It's god will.... Don't you believe in faith? Besides, my grandchild does not need to stay in the incubator as she is very healthy and active......."
The old woman : Owwhhh....... (silence)

Hamek ko!!!!!!

Sometimes we Malaysian are not sensitive to other feelings.... 'Ikut suka hati nak komen aper.....'

Back to my little princess.... I've already send her to my aunt's house. Senang sikit rasa hati nak tinggal... Lagipun Raniah sangat behave biler kat rumah orang lain. Baik je, tido ngan x banyak ragam. Tapi kalau dengan mama, adoiya..... Menggediks ikut sukati. Sekarang ni dah pandai mengagah, suka2 meniarap time nak tukar pampers, sengih sana sini, mengaruk kalau nak tidor buat mama ngan abah geram rasa nak geget pipi. hehehe....

Dah lama mama nak tepek gambar Raniah, dulu dan sekarang.... Untuk ingatan dan kenangan mama masa akan datang....

Raniah masa usia seminggu

Di waktu usia 3 bulan

Di usia 2 bulan

Di usia 3 bulan

Di usia 4 bulan
Waktu dah nak masuk 5 bulan..... Da makin tembam.

Da pandai tengok tv sambil meniarap....uhuhuhu.....
Secara jujurnya, mama dan abah sangat puas hati melihat perkembangan  puteri kami ini.... Dari kami boleh mendukungnya sebelah tangan, 2,3 jam tanpa rasa lenguh, sekarang ni nak dukung setengah jam pun boleh kebas tangan...dan yang paling membanggakan mama, semua ni hasil dari susu mama (dan memi) sendiri. Alhamdulillah, minggu ini genaplah 6 bulan mama menyusukan dia secara ekslusif. Raniah Zawanah pun dah mula tunjuk tanda-tanda nak makan, jadi mama assume dia dah sedia untuk menerima solid food....

Tentang perkembangan fizikal Raniah, mama akan cerita di entry lain.... Bukan apa, Raniah dah merengek.....-end-