kenapa caesar aritu ek....

Knape ktorang caesar aritu.. ni en armseeker nak ingatkan diri sendiri sbb manalah tahu skang dah pelupa sesgt in two  three years kalo ader event lg besar berlaku kiter tak ingat kenapa kita caesar aritu. dan juga utk bacaan Raniah satu hari nanti. love you lots dear.

so alkisahnyer bermula dgn si Raniah sgtlah aktif dlm perut dan bila mlm dia akan buat mak dia tak bley tido so si husband risau pun tak guna sbb dpt tgk jer. so si husband trus tido jer.

Masuk 34-35 week sakit isteri mkn teruk iaitu lebih sakit dari yang biasa kalo yg tiap mlm takley tido tu 40% sakit ni kira 70%. pegi klinik cek doktor mtk admit utk monitoring, ingatkan satu hari akhirnya berlanjutan 4 hari. sakitnyer same jer 60-70%. Dok kate bile2 jer boleh nak kuar ni so kiter pun dah expect de worst lah iaitu caesar dan pramatang. (sedih) tapi memandangkan tiada improvement dan kitorang dah penat duk klinik(husband cuti 4 hari tu teman) kami pun balik ke shah alam. dok bagi mc seminggu.

so wifey duk rumah sminggu katenyer dah ok skit. last day of mc(jumaat) jumpa dok rutin checkup, takder tanda2 tebabo tapi dia bagi mc seminggu lagi. so okla ktorang relak balik slayang plak. rasa badan pun sedap pegila mkn buffet kat Seoul Garden (ahad) dgn mak dan kakak saya (husband's). wifey dgn bestnyer melantak makanan bbq korea mcm perut yg besar itu adalah kosong. Abis mkn husband ajak balik dia kata tamau nak jalan2 tgk barang baby. dua -lapan belas kali telah diajak balik ttp entah kenapa mcm naik sheikh nak berjalan jugak, dapatla dua tiga barang baby.

sepulangnya dari berjalan kiter pun tido la kan..... pagi esok husband gi kijer tapi x sedap ati rasenyer so keep the phone close to me at all time. akhirnyer dpt kol around 11 katernyer sakit sgt around 110% katenyer ini sakit contraction rupanyer.. dgn klajuan maksima pecutlah daku dari shah alam ke wangsa maju dgn barg baby yg dah dibeli. so sampai sana dok kater takut uri lekang kerana contraction yang kuat dan boleh menyebabkan baby lemas kiter operate caesarean. kebetulan si wifey tak mkn aper dr mlm smalam so bolelah operate that day jugak. pukul 4.31 pm lahirlah Raniah Zawanah bt Ahmad Ramdhan ke dunia dgn berat 2.05kg.

ingin dinyatakan kelahiran secara caesar ni takdelah mengejutka sgt sbb dia memang dah songsang dr 34 weeks lagi. perut ibunyer pun kecik agaknyer takder ruang utk berpusing, tapi sbb sebenar tak siapa yang tahu kecuali yg esa.

apapun kami redha dan gembira dgn aper yg ada.