2nd day Pulau Nami musim luruh 2014

Zaim Rusyaidi main daun +Nami island 
Baru masuk 2nd day! huhu walaupun dah 2 bulan berlalu baru nak masuk entry hari ke-2. tiada alasan lain selain bermalas-malasan di rumah. Mode malas diketepikan dan masuk mode rajin (mostly sebab takde kerja and cuti sem ;p ). Bila rindu kat Korea je kita bukak balik pic2 yang telah diambil so berkobar2 semula nak tulis blog.

Hari Jumaat 7 Nov 2014 kami bermula sedikit lambat pada pukul 9 pagi. Cadangnya nak gerak awal kul 7 tapi sebab semalam pun sampai guest house pukul 12 pagi tido pun lambat, habis semua bangun lambat. Yang bawak anak2 ni memang mencabar la nak suh bangun mandi pun bergaduh-gaduh, siapkan peralatan beg susu makanan bagai dah ambil masa yang sangat panjang.  Pendek citer lain kali bawak apa yang perlu sahaja dan siapkan barang awal2. padan muka aku. hehe

Brekpes dulu
Pagi ni makan roti yang dibeli di kedai 24jam yang bersepah kat itaewon. Makan ngan tuna dalam tin.



amik gambar depan simpang Cozy Itaewon Lodging house

Pagi ini agak sejuk dan masing-masing pakai jaket, cuma yoi je yang pelik pakai T-shirt dia kata ok je, dalam beg ada jaket katanya. Whatever la yoi. Jarak guesthouse dan Itaewon station exit 1 adalah lebih kurang 300m. Entry pasal Guest house akan dibincangkan di entry lain. Sila klik sini untuk laman web Cozy Itaewon Lodging House.


Itaewon road
 Area itaewon ni banyak kedai makanan yang halal, pakistan dan sebagainya. tapi awak tak minat sangat pun, awak datang korea nak makan tteokbokki bukannya nak mkn burger ngan kebab. pehhh poyo tu.... tepuk dada tanya perut jela kan. Tapi sini malam meriah la dengan bar dan orang foreigner ngan local. Pagi lengang je kedai belum bukak 10 keatas baru bukak, macam kat Malaysia la kan.

Salah satu kedai di Itaewon, ada kebab ngan makanan turki


Sini memang cantik dan bersih, yang menarik di Korea ni adalah hiasan dari satu kedai ke satu kedai sangat berbeza macam bertanding je antara satu sama lain. kalau ikut perangai diorang ni memang diorang suka bersaing.

my dotter ootd
this is me yang rasa hensem


my wife ootd

hehe x nak kalah dengan orang korea dalam fesyen ni, haha. baju den dari H&M, agak panas sebenarnya walaupun 2 lapis je.

Raniah Zawanah dari atas kebawah luar dalam sumer H&M even jaket and kasut tu. kamera Pocoyo tu dia merengek kat airport. 12,000 tu silalah kira sendiri berapa RM nyer. fuhhhh angin jer bila nak convert.





Mama nyer Jaket dia order online dari website, kasut hiking Hitec yang bakal buat kaki dia melecet. Pakai beanie katanya.
















Lift nearby exit 1 Itaewon station
Itaewon Station Exit 1

























Disebabkan ini pertama kali menggunakan subway di Korea Selatan ini kami blur sekejap kat dalam station itaewon. Nasib baik ada Tourist info centre yang ada staf boleh bertutur bahasa inggeris, so kami tanya jalan terbaik untuk ke Nami Island. Dia suh naik subway sampai cheongyanyi pastu itx sampai gapyeong.station, pastu naik taxi ke Jeti Pulau Nami. Tips penting bila naik subway ini adalah memahami arah nak dituju nak naik pintu kanan ke pintu kiri. Ambil peta subway dan take note nama stesen di hujung line dan next station dia nama ape, baru senang naik subway.

Kalau dah sampai stesen untuk transfer cari line transfer, dont worry semua subway signage dia ada bahasa inggeris. Kalau dah sampai stesen yang ditujui, cari exit yang diperlukan, boleh rujuk di instruction map di dinding subway.

Gapyeong Station
 Kami sampai Gapyeong Stn. pun dah kul 1, naik 2 taxi untuk sampai ke Jeti Nami Island.


kedai makan dan kedai-kedai di area jetty probably non halal, bbq grill bla bla, tgk gitu je

Zipwire, yang hujung sana tu bungee

Sampai sana nampak plak bungee ngan zipwire, so kami berpecah ikut selera masing-masing.
3 orang naik bungee aku, Toyoi ngan Alin. Sebab tak pernah bungee sebelum ni so menggeletar jugak kepala lutut ni, kalo kat Malaysia cam x best jer yang Sunway tu punyer pendek je. yg ni punya serius tinggi. kalo nak tau Running man dan banyak lagi artis main kat sini. paling latest aku tgk couple We got married Yura Girls Day ngan Hong Jong Hyun Jjongjjong couple. Yura is so cute! hehe  

Add caption
 Memang ramai orang di sini, tapi kata blogger2 lain hari sabtu ahad lagi ridikulus kalo nak amik gambar pun kena syuhh syuhh orang kat background ni. owh tringat satu benda ni, orang korea ni agak kasar sikit kalo dia tak puas hati dia cakap direct takde nak lapik2 punya. adala beberapa insiden yang aku kena sound ngan deme ni. Dekat sini bila korean amik gambar kita tgh mundar mandir dekat background dia tanpa segan silu suh kite tepi, lain ngan gaya melayu ni rasanya yang akan tgk dan tunggu je orang tu blah dengan sendirinya. kan? ke aku sorang je prasan kiter ni sopan hahaha aku je kot.

Ade lagi satu insiden ni aku basuh beyak anak dara aku ni kat tempat OKU, aku x prasan plak tandas OKU tu ade 2 satu laki 1 pompuan. yelah nak cepat kan, aku keluar dari tandas tu kena marah ngan ajumma yang cuci kat situ dia suh pegi yang laki punye, haha aku cabut jer sambil bowing.

 anak bujang yang makin hantapp ni, da penat la tu 10 orang babysitter dia nak dukung.
my lil photog
 comel je gambar yang paksu amik. mase ni abah n mama tgh bungee ngan zipwire.



Add caption
Tiket Tower bungee jump Nami Island
video alin lompat

Tower bungee jump Nami Island, mencabar diri sendiri sebab tak pernah try ni kat mana-mana lagi. Berani ke aku nak lompat bila dah ada kat atas tu? manalah tau tiba-tiba kecut perut pulak kan, sebelum ni asyik gelak jer tengok orang lain buat. hoho. bayaran dia 40,000 won kalo x silap den. dia punya harness simple giler pakai x ketat pun dia suh pakai sendiri plak tu. cuma dia tunjuk la mana nak masuk kaki semua kan. aku adala basic sikit ngan repelling ni tapi tgk ke buat dunnoan mamat korea ni agak menggerunkan, aku ngan toyoi terkulat-kulat, "yoi camni je ke?" aah simple gile kan. kitorang tak pikir banyak percaya jelah sbb diorang dah lama buat benda ni. dengan celeb plak tu.

Aku kat atas sana macam tak percaya ngan safety harness dia, bungee cord tu dia klip satu klik kat kitanya harness, aku dah macam woahhhh cam ni je ke aku nak terjun perghhhhh simple gler.... ini dah jadi bukan takut nak lompat tapi takut dengan peralatan plak. fuhhhhhh percaya je. dah sampai kat ujung jump board aku tgk bawah perghhhh tinggi gila tempat ni, betul ke aku nak lompat dari sini. dia sebut 1 2 3 bungee 2-3 kali suh aku lompat, lpas member aku ready baru aku nekad lompat. aku lompat dan dapat rasa pengalaman FREEFALL, u know freefall? jatuh ke bawah tanpa resistance? fuhhhhh gler arr pengalaman 5 saat yang rasa gler babeng nyer feel. muka aku dah pucat cuak yang aku rasa semua orang kat bawah boleh nampak, even my wife pun kata muka aku pucat. memang aku cuakkk masa lompat tu sebab yela cuakkkk rasa cam betul2 jatuh kan. Masa lompat cuak sebab tak percaya tinggi gler lompat lepas tu aku cuak jatuh ke bawah pastu cuakk sebab kenapa tali ni x sentap ke atas lagi sedangkan aku dah nak dekat ngan tanah ni. pergh 3 tahap cuak dohhh. yang plg feel adalah freefall dan cuak knapa tali ni x sentap ni mmg da best feel la. toyoi pun cakap benda yang sama, rasa cuak gler bile tali tun x sentap lagi. fuhhhh da bommmm da best feellll. sekali seumur hidup jadilah. bukan takut, tapi sebab mahal! kalo ade orang blanje aku sanggup buat, ade yang nak blanje? hehe.


Tak taulah sebab kitorang jantan kot, mamat2 ni tak senyum lansung. ingatkan mamat rekreasi ni akan sempoi la layan customer kan, tapi muka ketat je. opsss coppp yang sempoi cuma yang catch kiter bila dah lompat, dia sempoi. Bukan apa kalau depa dalam rancangan ngan artis bukan main senyum kan. ntahlah perasaan aku je kot. lagi satu depa lansung tak tau english, aku suh dia tunggu kawan aku nak amik gambar kat bawah, " my friend, picture down there wait wait" bila dia paksa aku lompat tapi member aku tak ready lagi nak amik vid. dia blur cakap "uri korean" dia orang korea katanya. apa2 jelah bro.

Ini zip-wire yang macam flying fox.

 Ni Zipwire, macam flying fox style duduk kot? entah aku x naik yang ni, masa menunggu lama sangat. lepas main bungee risau ngan anak2 yang dah disend away ngan babysitter yang terus naik feri ke dalam. Lepas bungee aku cepat2 masuk dalam cari anak den. yang naik zipline, toyoi alin ngan my wife.




Naik feri sorang-sorang tengok bendera Malaysia kat atas feri. Masa ni dah pukul 2 lebey rasa lapar gler, pegi cari makanan, harapan nak cari Dosirak atau nasi goncang tapi tak tau kat mana masa ni so makan kat kedai halal ni, Nasi goreng indonesia kot? sedap gler. rupanya dosirak ni dekat bangunan yang sama cuma kat hujung bertentangan lepas tu ke belakang tersorok sikit. disebabkan dah kenyang, tengok je kaklang ngan bad makan. lepas kenyang barulah jalan2 amik gambar. rasa rugi sangat kalau tak bawak DSLR kat sini sebab mak aih lawa gler tempat ni espescially sebab kaler2 daun musim luruh ni. Nami Island adalah wajib pergi bagi aku. hasrat nak amik gambar romantik ngan wifey terbantut sebab dia stuck main zipwire lagi. aku beromantika ngan anak2 jela dulu.

Pulau Nami / Namieom / Naminara atas sikit pada Seoul.

maklang n paksu baling daun abah shoot




  si tukang baling daun kat kepala adik, memang seronok la main cenggitu kan.
My hero posing, so kiuuuttt




lepas dia baling kat adik dia yang bersihklan balik so suwiiitt

ala org background tu, kalo x bole print and frame kan 

Falling in love with you all over again





auditorium untuk mini konsert kot


crazy colors bro, seriously...



arca menarik disini

reunited akhirnya
 akhirnya mama sampai dalam kul 4 lpas makan pun, taktau lunch ke dinner tu.



My one and only forever
Dapatla satu gambar yang proper romantik kan, bayangkan la kalau mama sampai awal mau berguling-guling cam bollywood kat sini amik gambar. haha super gedik plak. Mama jom photogedik kat sini lagi musim bunga plak. hopefully 2016 dapat pegi lagi.

03 1st day
04 3rd day - Pulau Nami