Pengalaman Naik Tren (Shuttle KL-Ipoh-KL)


Semalam adalah hari yang sangat memenatkan….. huhuhu. Renee bangun seawal jam 6.00 pagi, solat subuh pastu terus kemas rumah dan barang-barang. Pelikkan, selalunya lepas subuh Renee mesti tido balik… Hehehe…..

Actually bukan apa, renee kena pegi ipoh hari ni. Nak setelkan perkara berkenaan wedding renee yang tinggal x sampai lgi 2 minggu…. Risau nya tak terkata, bertambah dengan runsing. Bukan apa, rasa macam banyak giler benda tak setel lagi, ditambah dengan kena g kursus BTN lagi….huhuhu…..

Pukul 8.35 pagi semalam sampai kat KL Sentral. Tg k shuttle train tu tengah menunggu. Tepat pukul 9.00 pagi, keretapi bergerak meninggalkan stesen KL Sentral. Renee sampai ipoh dalam pukul 12.oo tgh hari. Cepatkan? Actually sepanjang-panjang perjalanan tu, Renee tertidor, jadi sedar-sedar dah sampai Ipoh. Itupun nasib baik abang konduktor yang jensem tu kejutkan, kalau tak, mesti renee dah sampai KL balik. Hehehe……

Sampai ipoh, mak abah ngan Pak Ya dah menunggu. Nasib baik Pak Ya expert jalan dekat Ipoh. At least takderlah kami sesat larat di sana. Selesai jer urusan kami semua, Pak Ya ajak kami beraya di rumah adik dia….. Kebetulan adik Pak Ya buat masakan laksa. Renee apa lagi, sebat x hengat punye. Dalam pukul 5.0 petang, renee dihantar semula semula ke stesen ketapi (Isnin keje, terpaksala balik KL).

Tren tu bertolak tepat pukul 6.00 petang. Kali ni renee dapat kerusi yang tak best. Bila renee bangun sekejap, kerusi tu pun ikut naik sama…. Jenuh jugak renee bersandar supaya kedudukan kerusi tu dalam keadaan yang baring. Terlelap sekejap, tapi cik abang pulak kol. Aduii….kacau tulla…. Kesudahannya, dalam 3 jam perjalanan balik tu, renee habiskan dengan termenung, main mesej ngan berangan….. Tapi, actually, memang seronokla dapat naik tren kali ni. Tak ler letih sangat badan berbanding dengan drive sendiri……